Efekt jojo
9 stycznia 2024Jak motywować się do zmiany nawyków żywieniowych?
20 marca 2024
Dna moczanowa (podagra) dotyczy obecnie około 1% populacji w krajach rozwiniętych. To choroba zapalna stawów i nerek, jest efektem nadmiernej kumulacji kwasu moczowego w organizmie. Do rozwoju choroby przyczynia się dieta bogata w puryny, alkohol i leki, czynniki genetyczne, wiek oraz płeć. Dzięki modyfikacji stylu życia można zmniejszyć ryzyko zachorowania. Odpowiednia dieta wspomagana farmakoterapią stanowi podstawę leczenia dny moczanowej, której celem powinno być zmniejszenie częstotliwości napadów oraz ochrona stawów i tkanek przed uszkodzeniami.
- Należy ograniczyć spożywanie napojów słodzonych i słodyczy.
- Należy unikać potraw smażonych, dobrze przyprawionych, natomiast zalecane są potrawy gotowane i duszone.
- Należy ograniczyć spożywanie: podrobów, dziczyzny, sardynek, śledzi, szprot.
- Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi zarówno przez zmniejszenie wydalana tego związku z moczem jak i nasilenie degradacji adeniny.
- Piwo ma większy wpływ na podwyższony poziom kwasu moczowego z powodu addytywnego wpływu alkoholu i guanozyny.
- Wino – spożywane w umiarkowanych ilościach nie wpływa niekorzystnie na poziom kwasu moczowego we krwi.
- Spożycie kawy z kofeiną lub bez kofeiny wpływa na mniejsze ryzyko dny moczanowej.
- Z diety należy wyeliminować wędliny, ograniczyć spożycie mięsa oraz owoców morza.
- Wzbogacić jadłospis w produkty mlecze (ser biały, kefir, maślanka, mleko, jogurt).
- Ostatni posiłek 4 godziny przed snem – dbać o odpowiednie nawodnienie wieczorem - woda mineralną najlepiej średniozmineralizowana.
- Wykluczone są zupy na wywarach kostnych.
- Chude ryby to: dorsz, sandacz, szczupak, karmazyn, flądra, sola, pstrąg.
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
- wywary z kości i mięsa, esencjonalny rosół, galarety mięsne, rybne
- konserwy mięsne, rybne
- ryby z rodziny śledziowatych (np. sardynki, szprotki, śledzie) oraz inne tłuste ryby np. tuńczyk, łosoś, halibut
- dziczyzna, baranina
- podroby, wędliny, parówki, pasztety
- ser pleśniowy, żółty, topiony
- tłuszcze zwierzęce np. łój, słonina, boczek
- mocna czarna herbata
- alkohol
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska