Jak motywować się do zmiany nawyków żywieniowych?
20 marca 2024Postanowienie noworoczne: zmiana nawyków żywieniowych
23 grudnia 2024
Podwyższony poziom cholesterolu? Zmodyfikuj swój styl życia
Po co dbać o prawidłowy poziom cholesterolu?
Cel to zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego
Co wpływa na poprawę profilu lipidowego:
- redukcja masy ciała wpływa istotnie na zmniejszenie poziomu trójglicerydów
- ograniczenie lub eliminacja alkoholu zmniejsza poziom trójglicerydów
- ograniczone spożycie tłuszczów nasyconych takie jak:
masło tłuste, sery tłuste, mięsa podroby, tłuszcz palmowy, olej kokosowy
- Czosnek, błonnik, zwłaszcza frakcje rozpuszczalne błonnika zawarte w roślinach strączkowych w warzywach owocach a w szczególności beta-glukan zawarty w płatkach owsianych, otrębach owsianych znacząco wpływają na obniżenie cholesterolu
- kwasy omega 3 w dawce 2 do 4 g na dobę zmniejszają poziom trójglicerydów o około 30%
- produkty sojowe, zwłaszcza fermentowana soja rekomendowana jest dla osób nie chorujących na niedoczynność tarczycy i z prawidłowym poziomem jodu
- aktywność fizyczna obniża poziom trójglicerydów
Model żywienia w zaburzeniach lipidowych
- produkty nisko przetworzone
- produkty roślinne
- ograniczenie czerwonego mięsa
- podstawą dietę są owoce warzywa i produkty pełnoziarnista - zwłaszcza owies i żyto
- preferowane tłuszcze olej rzepakowy nierafinowany, oliwa z oliwek ryby morskie
- warzywa korzeniowe i kapustne owoce jagodowe kiszonki