Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza całkowite ryzyko raka i raka w poszczególnych lokalizacjach, zwłaszcza raka jelita grubego
W uaktualnionej meta-analizie przestrzeganie diety śródziemnomorskiej w wyższym stopniu było związane z niższą śmiertelnością z powodu raka i niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe głowy i szyi, układu oddechowego, żołądka, wątroby i pęcherza moczowego
Autorzy pokazali odwrotną zależność między większym spożyciem produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw a całkowitym ryzykiem zachorowania na raka
Wyniki badań mają szczególne znaczenie u pacjentów z MAFLD, u których ryzyko nowotworów jest wyższe
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska, psycholog, specjalista psychodietetyki Katarzyna Kuśnierz
Vitamins in fruits and vegetables. Natural products rich in vitamins as oranges, lemons, red pepper, kiwi, tomatoes, bananas, pears, apples, walnuts, watermelon, hazelnuts, peach and green grape