Dieta śródziemnomorska a nowotwory – badania
27 czerwca 2023Czym jest insulinooporność?
4 września 2023
- zwiększenie spożycia warzyw i owoców bogatych w witaminy E i C oraz pozostałych antyoksydantów
Źródła witaminy E
- awokado
- jaja kurze
- migdały
- orzechy brazylijskie, laskowe, ziemne, masło orzechowe bez soli
- szparagi
- bataty
Źródła witaminy C
- papryka
- kiwi
- brokuł
- brukselka
- owoce cytrusowe
- papaja
- truskawki
- czarna porzeczka
- aronia
- kapusta
- kalafior
- zwiększenie spożycia olejów rybich dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n3
- ograniczenie spożycia czerwonego mięsa a także mięsa z możliwą zawartością hormonów do 1-2 x w tygodniu
- zwiększenie spożycia produktów mlecznych niskotłuszczowych, które maja działanie przeciwzapalne, tu odgrywa rolę miedzy innymi wapń
- zwiększenie produktów bogatych w magnez – ten pierwiastek wykazuje działanie odpornościowe oraz odgrywa rolę w skurczach mięśni i redukcji markerów stanu zapalnego
- eliminacja alkoholu z diety
Źródła Mg
- gorzkie kakao
- owoce morza i ryby
- suszone owoce: morele, figi, rodzynki, śliwki
- awokado
- banany
- migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie, włoskie
- nasiona słonecznika i dyni
- kasza gryczana
- fasola
- ciecierzyca
- szpinak
- kukurydza
Zespół poradni: dietetyk, specjalista psychodietetyki Gabriela Nowakowska, psycholog, specjalista psychodietetyki Katarzyna Kuśnierz